Tilfældige tanker om træning

sleeves

Gør som undertegnede – og massive Kasper fra UP – og beskyt dine led!

1. Man kan lige så godt bruge elbow- og knee sleves

Brug sleeves eller neoprenbind (ikke at forveksle med knæbind til styrkeløft) til at beskytte dine knæ og albuer. Der er ikke rigtig nogen god grund til at lade være, og fordelene ved et kompressionsbind om leddet er mange. Varme, øget blodgennemstrømning, støtte, og bedre proprioception er alle med til at forebygge skader. I et tilfælde hvor smerten allerede er opstået kan det være problematisk at maskere smerte med kompression, men som forebyggende tiltag er det efter min mening en no brainer.

2. Bulk så længe som muligt

Muskelopbygning skal være et langtidsholdbart projekt, og jo længere du kan ligge i overskud af næring (ergo: spise masser af mad), jo bedre. Det betyder at anbefalingen om 0,5 kg kropsvægtsøgning om ugen er absurd høj for folk, der kan betegnes som det mindste trænede. Men det betyder samtidig også, at man ikke skal cutte i tide og utide fordi fedtprocenten stiger lidt. Der er alt for mange der er forhippede på at have skarp sixpack året rundt, og derfor spiser for lidt til at have optimal fremgang i muskelmasse og styrke. Det er også fint, hvis målet er at have sixpack året rundt (hvad det så end skulle gøre godt for…), men hvis man gerne vil vokse optimalt er det for de fleste (der er selvfølgelig en genetisk komponent her) utopi at være skåret i granit, året rundt. Prøv i stedet at tage 8-12 kg på om året, i et år eller to, og se om ikke det er et bulk der kaster resultater af sig!

Gør man sig desuden tanker om at blive så massiv som muligt, med mange års clean træning, kan man godt vinke farvel til tanken om at have en decideret lav fedtprocent. Man kan clean opnå en meget lav fedtprocent, eller meget stor muskelmasse, men man kan ikke opnå begge dele.

3. Træn hårdt OG intelligent

Der er mange som ikke får ordentlige resultater af træningen, fordi de ikke træner hårdt nok. Men der er også mange, der ikke får resultater, fordi de går i stykker af at træne hårdt hele tiden. Det er let at træne hårdt. Det er straks sværere både at træne hårdt, og velovervejet. Som nævnt i forrige punkt skal træning være et langtidsholdbart projekt. Derfor er det vigtigt at forebygge overbelastningsskader, gennem øvelsesrotation, tempomanipulation, prehab mm. i sin langsigtede træningsplanlægning. Selv havde jeg tidligere en længere periode der forløb nogenlunde sådan her: hård træning – skade – tilbagegang – repeat. Det bedste ved at få en træner, har derfor for mig været at jeg har fået planlagt træningen på en måde, der tillader mig at træne hårdt hele tiden, men uden at gå i stykker af det. Og et par objektive øjne kan ofte være bedre til at vurdere om det man går og laver er langtidsholdbart, end man selv er.

4. Weight gainers er et opreklameret produkt

Weight gainer – underforstået proteinpulver tilsat et masse sukker – er på mange måder et elendigt produkt. Det kan have sin plads som træningsdrik, nok primært hvis man træner to gange om dagen, mens som et vægtøgende supplement til måltider er det en dårlig løsning pga. de enorme mængder sukker. Hvis man ønsker at øge sit kalorieindtag med flydende næring (og det er en glimrende idé, da flydende kost ikke mætter særlig meget) er der langt bedre alternativer. Tilsæt fx blendede havregryn, blendede nødder, eller kokosmælk til dine proteinshakes. Basically bare alt der er kalorieholdigt, og samtidig har en hvis næringsværdi – sukker falder ikke under denne kategori.

5. Kreatin derimod…

… Er så effektivt og billigt, at det nærmest ikke kan betale sig ikke at bruge. Der er masser af evidens for kreatins styrkeøgende og muskelopbyggende virkning, som ikke behøves gentaget her. Det skal dog lige nævnes at kreatin monohydrat klart er at foretrække – dyrere kreatinprodukter virker dårligere, og er dermed utter bullshit.
En hvis andel af befolkningen responderer dog ikke på kreatin, omend der er uenighed om hvorvidt det er 20 % eller 30 % eller whatnot. Det er dog ret let at finde ud af hvorvidt man er non-responder eller ej. Oplever man en vægtøgning på 1-3 kg som følge af intramuskulær væskeophobning så er man all good, da det skyldes forøgede kreatinlagre i musklerne. Det kræver dog at man kører en såkaldt “loading periode” med ~15-20 g om dagen i en uge. Personligt foretrækker jeg bare at indtage 3 g om dagen.

Ingen kommentarer

 1. Jannik den 28. juli 2015 kl. 17:46

  Er der et bestemt mærke du vil anbefale ang. Albue og knee sleves?

  • Nikolaj den 28. juli 2015 kl. 19:11

   Jeg bruger single ply til albuer, og triple ply til knæ, begge fra strengthshop. De koster heller ikke alverden, og så kan du passende købe et par ironmind straps samtidig 😉
   EDIT: Triple ply er ret stramme, men mine knæ er glade for dem. Hvis ikke du har tendens til knæproblemer (som jeg tidligere har haft) er det måske lige meget nok.

 2. […] sportsdrikke, maltodextrin, eller weight gainers (som jeg tidligere har blogget om er weight gainers et elendigt produkt). Man kan selvfølgelig tilsætte proteinpulver eller bcaa til sin grøntsagsjuice, for yderligere […]

 3. […] Nu er det tid til endnu en gang strøtanker om træning og sundhed. Har du ikke læst første del, kan den findes her. […]

Efterlad en kommentar