Detox din hjerne – Sandheden om sukker

Forleden gæstede jeg Morten Elsøe og Anne Gaardmands podcast Detox din hjerne. Det erklærede formål med podcasten er at udrense hjernen for usunde usandheder om sundhed – en mission, som der aldrig har været vigtigere, med tanke på al den misinformation der hersker inden for sundhed og ernæring, hjulpet godt på vej af alternative behandlere og selvudnævnte sundhedseksperter.

Emnet i det nye afsnit er netop sukker, og jeg kan ikke komme i tanke om nogen enkeltkomponent i kosten, der er blevet mere dæmoniseret end sukker. Derfor snakker Morten Elsøe og jeg i det nye afsnit netop om myter og fakta omkring sukkerindtag.

Afsnittet har titlen Sandheden om sukker, og det er der en god grund til. Der er nemlig udkommet en ny bog af ph.d Anette Sams, med denne titel. Jeg har haft mulighed for at læse uddrag af denne (men altså ikke hele bogen), og må konstatere at de altså er med til at puste liv i myten om at sukker skulle øge fedtlagringen og sænke fedtforbrændingen, uafhængigt af det samlede kalorieindtag. Desværre. Denne myte – også kendt som insulinhypotesen – er nemlig blevet tilbagevist igen og igen.

Uddrag af “Sandheden om sukker” af Anette Sams. Kilde: Madbanditten.dk

Jeg har dog tidligere skrevet en artikel for Bodylab med samme titel – altså Sandheden om sukker. Og det er altså en sandhed, der ligger meget langt fra hvad der fortælles i ovenstående uddrag. Så med udgangspunkt i den var jeg inviteret i studiet, for at snakke om sukkermyter.

Podcast er ikke et medie jeg er vant til at gøre mig meget i, og jeg ved ikke om jeg nogensinde vænner mig til at høre min metalliske robotstemme på bånd. Men jeg syntes Morten og Jeg kom godt omkring de væsentligste myter omkring sukker, såsom at sukker/fruktose skulle være skadeligt, uanset mængde og kalorieindtag – en forståelse, der paradoksalt nok oftest medfører overspisning af sukker (når man falder i er skaden jo sket), der forstærker den virkelige synder: Et for højt kalorieindtag og vægtøgning.

I Sandheden om sukker – podcasten, ikke bogen – kan du blandt andet få svar på følgende spørgsmål:

 

• Er sukker særligt fedende?

• Hvad er forskellen på hvidt sukker, agavesiup, rørsukker, dadler og bananmos?

• Er sukker afhængighedsskabende som kokain?

• Hvor vigtigt er det at holde sig under de anbefalede 10E% sukker i kosten?

• Hvor “farligt” er fruktose?

• Giver sukker kræft?

• Er sukker proinflammatorisk?

• Giver sukker diabetes og hjertekarsygdomme?

• Hvornår og hvordan kan sukker være et reelt problem?

 

Jeg håber og tror at aflivningen af disse myter kan medvirke til at nogen får et mindre forstyrret forhold til at spise, og forstår at man sagtens kan spise sukker og være sund. Forstyrrende tanker omkring mad er netop noget jeg støder på alt for ofte i træningsmiljøet, og blandt nye klienter, og tanken om at visse “farlige” fødevarer skal ekskluderes fra kosten er ofte medvirkende hertil.

Kampen mod misinformation bliver lang, og den bliver ikke vundet i morgen. Men for hver spiseforstyrrende myte vi får aflivet kommer vi et skridt i den rigtige retning, og kan fokusere på de ting, der virkelig betyder noget.

Du kan høre Detox din hjerne – Sandheden om sukker via din podcast-app, eller via dette link:
https://soundcloud.com/detoxdinhjerne/9-sandheden-om-sukker

Og hvis du blot skal tage én sandhed om sukker med derfra, så skal det være denne (som jeg også præsenterer i nedenstående infographic fra min artikel Sandheden om sukker):

Sukker feder ikke. For mange kalorier feder.

Efterlad en kommentar