Pizzakuren, Uge 2 – og lidt om kaloriereduktion

Så er der gået endnu en uge, og endnu 7 pizzaer er fortæret – og stadig med største velbehag. I kommentarfeltet herunder blev der spurgt ind til hvor man får de bedste frysepizzaer, og jeg må sige at jeg er helt i himlen over Føtex’ stenovnsbagte (“Vores pizza”). Mest fordi bunden er så rullet så tyndt ud at den kan rumme mest ekstra ost <3

(Føtex, i læser helt sikkert med; Jeg forventer en check på 10.000 af de grønne.)

Nåh, men hvordan er det så gået?

De her bamser lever af pizza. Ekstra ost går lige i quads.

Jamen vægttabet fortsætter ufortrødent. Over den sidste uge er vægten gået fra 85,2 til 84,6 kg (målt på FW’s Inbody – min egen badevægt vejer ca. 1 kg mere, så hvem ved?).

Fedtprocent blev målt til det samme som sidst (11,4 %), men jeg er ikke bekymret. Dels fordi spejlet viser tydelig fremgang, dels fordi selv de bedste metoder til at “måle” fedtprocent har så stor fejlmargin, at målinger over én uge har meget lidt værdi. De forskellige metoders præcision (eller mangel på samme…) har jeg forresten en artikel på vej om til Bodylab, så hold øje, hvis du synes det er noget der lyder spændende.

Præstationen og styrken til træning har også været udmærket, men jeg har simpelthen ikke fået sovet nok. At få nok søvn i den kommende uge, er derfor mit primære fokus, da søvn har stor betydning for kvaliteten af et vægttab, og søvnmangel kan halvvere fedttab, og øge tabet af muskelmasse tilsvarende (det har jeg skrevet mere om her).

Det var vist alt der var at berette fra uge 2 på Pizzakuren. Jeg vil dog gerne sige et par ord om kaloriereduktion også. Jeg har fået en del henvendelser angående min makrofordeling og kalorieindtag, og i forrige uge lovede jeg jo at skrive lidt om hvordan man skærer ned på sit kalorieforbrug, uden kalorietælling.

Et af de mest læste indlæg her på bloggen er netop Hvad der er galt med kalorietælling og kostplaner.

Og pointerne deri står jeg stadig ved. Periodisk kalorietælling kan være et redskab til at få et overblik over indholdet i ens kost, og som et led i at spise mere struktureret, men det skal aldrig være slutmålet. Dels fordi der ikke er nogen der gider tælle kalorier resten af livet, og derfor har brug for en mere holdbar strategi, og dels fordi det alligevel er en illusion at vi kan måle vores energibalance præcist.

Pizza med ananas, chilisovs, light sodavand, og så endda til morgenmad. Call the cops!

Hvordan kan man så tabe sig, uden at tælle kalorier?

Noget af det første jeg arbejder med hos klienter er indtaget af frugt/grønt, og protein. Fordi frugt og grønt er sundt, og fordi protein bevarer eller opbygger muskelmassen under et vægttab.

Men også fordi planter og protein mætter. Og jo mere mættende du spiser, jo mindre er sandsynligheden for at du kommer til at overspise. Jeg oplever faktisk at rigtig mange taber sig, blot af at de spiser mere grønt og protein, fordi det i sig selv får dem i et kalorieunderskud. Og så er der pludselig også plads til lidt andet godt – såsom pizza.

Ikke mindst fordi planter og i særdeleshed protein øger vores samlede energiforbrug ved fordøjelse (den termiske effekt af fødevarer), sådan vi i praksis kan spise markant flere kalorier fra protein, uden at tage på.

Derfor: Hvis du vil tabe dig, så er det et rigtig godt udgangspunkt at starte med at spise frugt eller grønt (same same) og protein i dine måltider. For mange er det rigeligt til at starte et vægttab, uden at stresse over kalorietælling.

Efterlad en kommentar