Kan hyldebærsaft kurere influenza?

Så er det snart influenzatid igen. Et gammelt husmodertrick mod influenza er at drikke varm hyldebærsaft. Men virker det?

hyldebærsaftHyldebær er meget rig på flavonoider, der virker som antioxidanter. Særligt interessant er anthocyaninerne, altså farvestofferne der giver hyldebærret det meget mørke udseende. Der er lavet studier, der viser at hyldebærekstrakt og hyldebærjuice opregulerer dele af immunsystemet i cellekulturer og gnavere, og derfor virker inhiberende på influenzavirussen, muligvis grundet flavonoidernes effekt (1)(2). Ligeledes har to studier fundet at et medikament baseret på hyldebærekstrakt (Sambucol), kunne kurere influenza i mennesker. I det nyeste, et randomiseret studie, halverede hyldebærekstrakt sygdomsforløbet i 90% af forsøgspersonerne (3).(4)

Betyder det så at du kan forebygge eller behandle din influenza ved at drikke varm hyldebærsaft? Det er tvivlsomt. Længere tids varmebehandling, som der finder sted i en saftkoger, har det med at ødelægge isoflavoner og andre phytokemikalier. Desuden er der intet forskning, der tyder på at andet end ekstrakt, eller måske presset saft, har en positiv effekt i mennesker. Det kan desuden ikke anbefales at presse sin egen hyldebærsaft, da flere af stofferne kan være giftige, når de ikke opvarmes. Varm hyldebærsaft smager godt, og det er rart at drikke noget varmt når man har ondt i halsen, men du skal altså ikke regne med at det gør hverken fra eller til i forhold til din influenza.

Hvad kan du så gøre? Det letteste er at undgå smittefare, ergo syge mennesker. Det er lettere sagt end gjort. Mange mennesker har en decideret egoistisk sygdomsadfærd, og slæber sig syge i skole, på arbejde, osv., og udviser et minimum af forsigtighed i forhold til at smitte andre, hvad angår brug af sprit, at hoste ned i ærmet osv. Læg blot mærke til hvor ofte folk i køen i supermarkedet står og hoster direkte ud i luften, næste gang du er ude at handle i influenzasæsonen. Og tænk på hvor mange smittede, der har kontamineret dankortterminalen i løbet af en enkelt dag. Personligt prøver jeg at handle ind uden for myldretid, og tager desuden vanter på når jeg skal bruge dankortterminalen under Age of Influenza. Få nok grønt, nok søvn, afsprit/vask dine hænder, og brug din sunde fornuft. Og hvis du skulle blive syg, så opfør dig ansvarligt.

Her kan du desuden læse om hvorfor det ikke er en god idé at træne når du er syg (udover at du ikke bør være en egoistisk idiot): Træning under sygdom – lad være!

(1) Christian Krawitz, Mobarak Abu Mraheil, Michael Stein, Can Imirzalioglu, Eugen Domann, Stephan Pleschka, Torsten Hain (2011). Inhibitory activity of a standardized elderberry liquid extract against clinically-relevant human respiratory bacterial pathogens and influenza A and B viruses.

(2) Kinoshita E, Hayashi K, Katayama H, Hayashi T, Obata A (2012). Anti-influenza virus effects of elderberry juice and its fractions.

(3) Zakay-Rones Z, Thom E, Wollan T, Wadstein J (2004). Randomized Study of the Efficacy and Safety of Oral Elderberry Extract in the Treatment of Influenza A and B Virus Infections.

(4) Vlachojannis JE, Cameron M, Chrubasik S (2010). A Systematic Review on the Sambuci fructus – Effect and Efficacy Profiles.

Ingen kommentarer

  1. TOM KRISTOFFERSEN den 2. februar 2016 kl. 16:46

    Jeg hader at få influenza. Det tager jo energien fuldstændig.

    • Nikolaj den 2. februar 2016 kl. 20:16

      True that. Desværre er den bedste måde at undgå det på, nok bare at undgå syge mennesker.

Efterlad en kommentar